Zveme vás na akci Od farmářů na talíř
Na středu 26. dubna chystáme půldenní setkání kuchařů a kuchařek ze škol i restaurací, majitelů lokálních obchodů s farmáři a dalšími místními výrobci. Naší snahou je seznámit se a propojit se, aby bylo snazší odebírat do místních gastro podniků i školních jídel výrobky a výpěstky od lokálních dodavatelů. Program bude začínat prezencí účastníků od 8:00 do 8:30 v Restauraci a Penzion U Lidmanů v Machovské Lhotě (adresa: Machovská Lhota 40 Machov 549 31) a předpokládaný konec akce je v 15:00.
Dopolední program bude patřit návštěvám tří farem. Podíváme se do ZD Ostaš v České Metuji, kde pěstují a prodávají brambory a mák. Poté nakoukneme, jak hospodaří Jan Jirman s 200 včelstvy na Včelí farmě Dřevíč. A naši exkurzi zakončíme v Minimlékárně Nízká Srbská. Tam nás manželé Hubkovi seznámí s fungováním moderní robotické farmy a sýrařka Michaela Murková představí výrobu nejen sýrů, ale i kefírů, tvarohu nebo termixů. Následně se přesuneme do Penzionu a restaurace U Lidmanů. Pozvaný kuchař Jan Péter ukáže, jak pracovat se surovinami, a především uvaří oběd z lokálních zdrojů, který samozřejmě ochutnáme. Po obědě přímo před námi uvaří tři recepty z lokálních surovin v netradičních kombinacích. Poté další místní výrobci představí své výrobky a produkty. Těšit se můžete na kávu od Lamcafé, chutney od paní Horákové z Police nad Metují, konopnou mouku i olej z Konopro, chléb z Jirkova pekařství a další.
Akce je pro vás zdarma, pokud se chcete zúčastnit, přihlaste se na e-mail: soldanova@mas-stolovehory.cz
K uspořádání této akce nás navedli přátelé z MAS Pobeskydí, ačkoliv jsou vzdáleni přes celou republiku, sdílení inspirace ani 270 kilometrů nebrání. Fotografie níže jsou právě od MAS Pobeskydí, kde obdobnou událost zorganizovali již počtvrté.
Od farmářů na talíř zajišťuje MAS Stolové hory ve spolupráci s Celostátní sítí pro venkov.